Energielabel

Energiebesparende maatregelen 150 woningen

Stijgend wooncomfort, dalende lasten. Samen met Maasveste Berben Bouw B.V. voerden we projectmatig onderhoud uit aan 150 woningen. Deze woningen kwamen in aanmerking voor energiebesparende maatregelen. Een energiezuinige woning is goed voor het milieu en goed voor de bewoners; het wooncomfort neemt toe en de maandelijkse energielasten kunnen dalen.

Hoe gaat het in z'n werk?
Eerst is er een warme opname geweest. Tijdens zo'n opname wordt de woning aan een grondige inspectie onderworpen. Er wordt onder andere gelet op de isolatie van de woning en de cv-installatie. Dan wordt er een energie prestatie advies opgemaakt en kozijnen worden eventueel meteen ingemeten. Ter plekke maakt de uitvoerder een Plan op Maat, waarin de bewoner ziet welke maatregelen van toepassing zijn. Hierdoor is er meteen inzicht wat de maatregelen aan besparing opleveren en wat wij eventueel aan eigen bijdrage vragen.

Welke maatregelen?
De maatregelen die we troffen konden dus per woning verschillen. Te denken valt aan:

  • vervangen van kozijnen voor kunststofkozijnen met HR++ glas
  • vervangen van voor- en achterdeuren
  • aanbrengen van muur-, dak- en/of vloerisolatie
  • verwijderen van asbesthoudende vensterbanken
  • vervangen cv-ketel
  • aanbrengen van zonnepanelen

Goede communicatie is essentieel
Omdat er in veel woningen tegelijk werd gerenoveerd kon Woningvereniging Nederweert niet altijd op locatie zijn. Daarom is de verantwoording voor de uitvoering zoveel mogelijk neergelegd bij de aannemer van Maasveste Berben Bouw. Hij informeerde en begeleidde de bewoners tijdens de uitvoering en was ook het eerste aanspreekpunt. De bewoners werden zo direct te woord gestaan en vragen werden beantwoord. De lijnen tussen Woningvereniging Nederweert en de aannemer waren kort, bij problemen werden wij onmiddellijk op de hoogte gebracht en probeerden we samen tot een goede oplossing te komen.

Doel bereikt
Inmiddels zijn de bouwkundige werkzaamheden voor de 150 woningen allemaal afgerond, inclusief het installeren van de zonnepanelen. Met het uitvoeren van de maatregelen hebben wij bereikt om minimaal twee energielabelsprongen te maken tot label A, aan aantal woningen hebben zelfs een label A+!

Het belangrijkste doel voor Woningvereniging Nederweert is echter dat de bewoners in een comfortabel, zuinig huis wonen!

In onderstaande video is het voor de bewoner duidelijk wat er precies gebeurt tijdens de sanering in zijn of haar woning.
Video door Asbestsanering Het Zuiden B.V.


 

Terug naar overzicht