Samen werken aan voorkomen problemen

Donderdag 26 april ondertekenden wethouder Geraats , Algemeen Maatschappelijk Werk-Midden Limburg, Woningvereniging Nederweert, Wonen Limburg en Wonen Zuid het convenant Vroegsignalering huurschulden Nederweert. Het convenant is bedoeld om ervoor te zorgen dat inwoners met huurachterstanden niet verder in de problemen komen.

Huurachterstanden staan vaak niet op zichzelf
Huurschulden kunnen tekenen zijn dat er achter de voordeur meerdere problemen spelen. Op tijd om hulp vragen voorkomt vaak grote problemen. Hulp vragen is echter moeilijk. Wethouder Henk Geraats: “Financiële problemen kunnen tot enorme ellende en verdriet leiden. In het ergste geval tot huisuitzettingen. Ik wil er alles aan doen om dat te voorkomen. Met deze nieuwe aanpak gaan we er vroeg op af”.

Door een samenwerking van de gemeente en de woningcorporaties is het mogelijk om snel hulp te bieden en achterstanden niet verder te laten oplopen
De woningcorporaties geven aan de gemeente door welke huurders twee maanden huurachterstand hebben. Als de huurder een bijstandsuitkering ontvangt, neemt de gemeenteconsulent contact op met de huurder. De huur kan (tijdelijk) automatisch van de bijstandsuitkering worden betaald, zodat de huurschuld niet verder oploopt. Als de huurder geen bijstandsuitkering ontvangt, zoekt een maatschappelijk werker hem of haar op.

De privacy van de huurders wordt gewaarborgd in het convenant.

Inwoners kunnen ook zelf om hulp vragen
Ook als er zelfs nog geen sprake is van een betalingsachterstand. De hulp is gratis. Men kan hiervoor terecht bij een steunpunt of de schuldhulpverlener via LMRN@plangroep.nl of 06 13 66 61 77.

Terug naar overzicht